Root > Documents > IT Teknolojileri > Ağ Bağlantısı Kurma
Cyber-Warrior.Org \ Doküman \ IT Teknolojileri > Ağ Bağlantısı Kurma
Madde
  Yazar : Dz0
  Date : 30.11.2010 06:10:49
 
# Ağ Bağlantısı Kurma
 

Ag Kurma

 

Ag Baglantilari

Agimizi kurmak için önce bilgisayarlarin baglantilarinin nasil yapildigini anlatacagim. Baglanti için degisik yöntemler kullanilabilir. Ilk anlatacagim yöntem diger baglanti türlerine nazaran daha az masrafli bir yöntem. Fakat bazi dezavantajlari oldugundan az sayida bilgisayardan olusan aglarda tercih edilir. Simdi, bu yöntemle üç bilgisayardan olusan bir ag kuralim. Ihtiyacimiz olan seyler: Dört tane BNC konnektör, üç tane T konnektör (genelde ethernet karti ile birlikte verilir), iki tane sonlandirici ve yeterli uzunlukta koaksiyel kablo. Parçalar hakkinda biraz bilgi verirsek sanirim daha rahat anlasilir. Koaksiyel kablo bildigimiz anten kablosu. BNC konnektör de bu kabloyu ethernet kartina takabilmemiz için kablonun ucuna takacagimiz parça. Sonlandirici ise ilk ve son bilgisayardaki T konnektörlerinin bos uçlarina takilan parça. Saydigim malzemeleri SEKIL 1’de görebilirsiniz.

 

Ilk olarak bilgisayarlarin arasina çekecegimiz kablolarin uçlarina birer BNC konnektör takalim. Sonra, bilgisayarlarin ethernet kartlarina T konnektörleri takalim ve ilk ve son bilgisayara takili olan T konnektörlerin birer ucuna sonlandirici takalim. Sonlandiricilar olmasza ag kesinlikle çalismaz. Son olarak, önce 1. ve 2. bilgisayarlarin arasina, sonra da 2. ve 3. bilgisayarlarin arasina koaksiyel kablolari takalim. Kablolar da takildiktan sonra agimiz artik kullanima hazirdir. Bilgisayarlarin ayarlari yapildiktan sonra agi kullanilabilir. Baglantilarin nasil yapildigini SEKIL 2’den daha açik bir sekilde görebilirsiniz.

 

Bu baglanti türü daha ucuz olmasina ragmen bazi dezavantajlari vardir. Örnegin kablolarin birinde kopma oldugu zaman ag tamamen durur. Yani ag "ya hep ya hiç" der. Bu durumda hatanin nerede oldugunu bulmak özellikle bilgisayar sayisi fazla ise oldukça zordur. Hata kontrolünü, kablolari ve sonlandiricilari ölçü aleti ile deneyerek yapabirsiniz. Ölçü aletinin kablolarin iki ucu arasinda sonsuz direnç göstermesi gerekir. Sonlandiricinin iki ucu arasindaki direnç degeri de 50 Ohm olmalidir.

Anlatacagim ikinci baglanti türü "ölen öldü, kalan saglar bizimdir" görüsünde. Fakat ilkine göre daha pahali. Simdi de bu sekilde 10 bilgisayardan olusan bir ag kuralim. Bunun için ihtiyacimiz olan seyler: Bir 16’li HUB, UTP baglanti kablosu ve 20 tane RJ45 konnektör. Yine malzemeler hakkinda biraz billgi vereyim. UTP baglanti kablosu telefon kablosunun biraz daha kalini. Içinden 8 tane renkli kablo geçer. RJ45 konnektör de telefon kablosunun telefona takilan ucundaki parçanin biraz daha büyük hali. HUB’in üzerinde, ethernet kartinda oldugu gibi RJ45 konnektörlerin takilacagi yuvalar vardir ve adaptörle çalisir.

Konnektörleri kablolarin ucuna takmak için penseye benzer özel bir alet vardir. Konnektörleri bu alet sayesinde kablolara takabilirsiniz. Konnektörleri takarken UTP kablosunun içindeki renkli kablolarin sirasinin iki uçta da ayni olmasina dikkat etmelisiniz. Aksi halde hatali kablonun takildigi bilgisayar agi göremez. Kablolarin uçlarina konnektörler takildiktan sonra her bir kablonun bir ucu HUB’a diger ucu bir bilgisayara takilir. Size tavsiyem, bir problem olmasi durumunda HUB’a takilan kablolardan hangisinin aradiginiz kablo oldugunu daha rahat bulabilmek için kablolarin uçlarina hangi bilgisayardan geldigi yazan küçük birer kagit yapistirmaniz. Emin olun ihtiyaciniz oldugunda çok ise yariyor. HUB’in adaptörü fise takilip bilgisayarlarin ayarlari yapildigi zaman bilgisayarlar agi görebilirler. SEKIL 3’te baglantilarinin nasil yapildigi görülmektedir.

 

Simdi anlatacagim yöntem sadece iki bilgisayari birbirine baglamak için kullanilir. Ihtiyacimiz olan malzemeler UTP baglanti kablosu ve iki adet RJ45 konnektör. Cross-Cable dedigimiz bu yöntemle iki bilgisayari HUB kullanmadan birbirine baglayabiliriz. Hub’li baglantidan farki RJ45 konnektörün kabloya takilisinda. Cross-Cable’da HUB’li baglantinin aksine renkli kablolar konnektöre kablonun iki ucunda ayni sira ile takilmaz. Cross-Cable hazirlanirken kullanilmasi gereken sira asagidaki tabloda görülemktedir.

1 ==> 3

2 ==> 6

3 ==> 1

6 ==> 2

4 ==> 7

5 ==> 8

7 ==> 4

8 ==> 5

 

Ag Ayarlari

Bilgisayarinizin agi görmesi için yapacaginiz ayarlar yukarida anlattigim baglanti sekillerinin üçü için de aynidir. Ethernet kartinin bilgisayariniza tanitildigini varsayarak ayarlari anlatmaya basliyorum. Eger ethernet kartini bilgisayara tanitmamissaniz Denetim Masasi’nda Yeni Donanim Ekle’ye tiklayarak ethernet kartinizi tanitin. Ethernet kartini bilgisayariniza tanittiktan sonra Denetim Masasi’nda bulunan Ag simgesine çift tiklayin. Karsiniza SEKIL 3’deki diyalog kutusu gelecektir.

Simdi ag için gerekli iletisim kurallarini kuralim. Bunun için Ekle... dügmesine tiklayin. Karsiniza SEKIL 4’teki diyalog kutusu gelecektir.

Bu diyalog kutusunda Iletisim Kurallari’ni seçili duruma getirip Ekle... dügmesine tiklayin. Karsiniza SEKIL 5’teki diyalog kutusu gelecektir.

Önce sol tarafta bulunan Üreticiler kisminda Microsoft’u seçin, sonra sag taraftaki Ag Iletisim Kurallari kisminda IPX/SPX uyumlu Iletisim Kurallari’ni seçerek Tamam’a tiklayin. Sonra ayni islemi tekrarlayarak NetBEUI iletisim kuralini kurun. (Ethernet kartini tanittiginizda TCP/IP iletisim kurali otomatik olarak kurulur. Eger kurulu degilse ayni sekilde TCP/IP iletisim kuralini da kurmaniz gerekir.) Simdi sira TCP/IP ayarlarini yapmaya geldi. Bunun için Ag diyalog kutusunda (SEKIL 3) TCP/IP’yi seçili duruma getirin ve Özellikler dügmesine tiklayin. Karsiniza SEKIL 6’daki diyalog kutusu gelecektir.

Bu diyalog kutusunda Bir IP adresi belirt’i seçin ve IP adresi olarak 192.168.0.1 yazin. Alt ag maskesi olarak da 255.255.255.0 yazin ve Tamam dügmesine tiklayin. Diger bilgisayarlara sirasiyla 192.168.0.2, 192.168.0.3 ... adreslerini verin. Aslinda bu adresleri vermeniz sart degildir. Eger internete baglanmayacaksaniz bilgisayariniza istediginiz IP adresini verebilirsiniz. Fakat internete baglanacaksaniz mutlaka 192.168.0.* seklinde internette kullanilmayan ve sadece yerel aglarda kullanilan bir IP adresi vermeniz gerekir. Her iki durumda da 192.168.0’dan sonra istediginiz sayiyi kullanabilirsiniz. Yalniz 0 ve 255 rakamlarini kullanmamalisiniz. Çünkü 192.168.0.0 ve 192.168.0.255 adresleri özel adreslerdir. Dikkat etmeniz gereken bir husus agdaki bütün bilgisayarlarin alt ag maskesinin ayni olmasi gerektigidir. Alt ag maskesi farkli olan bilgisayarlar birbirini göremezler. TCP/IP ayarlarini da yaptiktan sonra Ag diyalog kutusunda (SEKIL 3) Dosya ve Yazici Paylasimi... dügmesine tiklayin. Karsiniza SEKIL 7’deki diyalog kutusu gelecektir.

Bu diyalog kutusunda bulunan onay kutularini isaretleyip Tamam dügmesine tiklayin. Eger Baskalarina dosyalarima erisim hakki verebilmek istiyorum onay kutusunu isaretlemezseniz, bilgisayarinizin adi agda görünmesine ragmen diger bilgisayarlar dosyalariniza erisemezler. Ayni sekilde Baskalarina yazicilarima yazdirma izni verebilmek istiyorum onay kutusu isaretli degilse, diger bilgisayarlar yazicilarinizi kullanamazlar. Simdi sira bilgisayarinizin ag üzerinde hangi adla görünecegini ayarlamaya geldi. Bunun için Ag diyalog kutusunda (SEKIL 3) Tanimlama sekmesine tiklayin. Diyalog kutusu asagidaki görünümü alacaktir.

Bu diyalog kutusunda Bilgisayar adi, Çalisma grubu ve Bilgisayar tanimi olarak istediginiz seyi yazabilirsiniz. Fakat bütün bilgisayarlarin çalisma gruplarinin ayni olmasina dikkat edin. Sizin çalisma grubunuzdaki bir bilgisayara Ag Komsulari simgesine çift tiklayarak ulasabilirsiniz. Eger ulasmak istediginiz bilgisayar baska bir çalisma grubundaysa o zaman Ag Komsulari’nda bulunan Tüm Ag simgesine çift tiklayip, ulasmak istediginiz bilgisayarin çalisma grubunu seçmelisiniz. Eger bilgisayarinizin her açilisinda ag parolasi sormasini istemiyorsaniz Ag diyalog kutusunda (SEKIL 3) Birincil ag oturumu olarak Windows oturumu açma’yi seçin. Simdi ayarlarimizin etkin olabilmesi için Tamam dügmesine tiklayalim. Windows kurulum CD’sinden gerekli dosyalar kopyalanacak ve bilgisayarinizi tekrar baslattiginizda agdaki diger bilgisayarlara erisebileceksiniz.

Son bir not: Bilgisayarinizi yeniden baslattiginiz zaman Ag Komsulari’nda diger bilgisayarlari hemen göremeyebilirsiniz. Bunun için birkeç defa F5 (yenile) dügmesine basmaniz ya da bir müddet beklemeniz gerekebilir. Iki bilgisayar arasinda haberlesmenin mevcut olup olmadigini ögrenmek için ping komutundan faydalanabilirsiniz.

Örnegin 192.168.0.2 IP’li bilgisayarla haberlesmeye çalisalim. Bunun için MS-DOS Komut Istemi’nde ping 192.168.0.2 yazip enter’a basin. Eger karsi bilgisayardan 192.168.0.1 cevabi: bayt=32 süre<10ms TTL=128 gibi bir yanit gelirse haberlesme mevcut demektir. Eger istek zaman asimina ugradi gibi bir yanitla karsilasirsaniz baglantilarinizda ve ayarlarda bir hata var demektir.

Kaynak: http://www.cizgi-tagem.org/e-kutuphane/

   
   
Cyber-Warrior TIM All Legal and illegal Rights Reserved.\CWDoktoray 2001©