
Günümüz teknolojisinde birçok sikintiyla karsilastigimiz gibi bunun aksine fazlasiyla öneriyle de karsilasiriz. Hepimizin evinde, ofisinde vs. kullandigi teknoloji ürünlerinde yasadigimiz sorunlardan en büyügü çabuk tükenen batarya sikintisidir. Bunu ortadan kaldirmak için tasinabilir sarjlar, yedek bataryalar, firmalarin kuvvetli bataryalari gibi birçok çözüm denendigi halde görüyoruz ki bu çözümlerin temeli elektrige baglaniyor. Rusya bu konuyla ilgili farkli bir cihaz gelistirdi. Sygma Novosibirsk ve Dubna isimli iki büyük nanoteknoloji merkezi sarj konusunda ki yeni projelerini ‘su ile sarj edebilmek’ olarak açikladi. HandyPoweradindaki bu ürünün özelligi; akilli telefon, dizüstü bilgisayar, navigasyon cihazi, tabletler gibi birçok elektrik ile çalisan ürünü su ile sarj edebilmek.

Cihazin çalismasi su sekilde; iki parça seklindeki ürünün küçük olan yesil kisminda bir miktar saf su ve alüminyum tozu bulunmaktadir. Bu küçük parça cihaza takilinca, su ile alüminyum tozu birlesiyor. Ardindan cihazin büyük olan gri kisminin üst ve altinda gördügümüz minik hava bosluklariyla içeriye oksijen giriyor. Oksijenin girmesiyle elektrik üretimi olusuyor. HandyPower ile sarj gerektiren cihaz arasinda bir kablo baglantisi kurulduktan sonra sarj islemi basliyor.

Ürünün, saf su ve alüminyum tozu bulunan kismi sonsuz kullanimlik olmadigindan dolayi sirket bununla ilgili, cihaz satisa sunulduktan sonra o kismi birçok yerde bulabilecegimizi açikladi.

Avantaj dezavantaj kisminda ise; Maliyeti avantaj veya dezavantaj kismini etkileyecektir, tasarlayanlar bu konuda ürünün oldukça ucuz olacagini söyledi. Saf su ve alüminyum tozunun bulundugu kisim 30-40 ruble (1,5-2 tl) arasinda olacakmis. Tabi bizim ülkemize gelisinde fiyat elbette degisecektir ki bu yüzden maliyetini elimize ulasinca anlayacagiz. Ürün su ile çalistigi için çevre dostu olmasi da bir avantajdir. Ayrica cihazin oksijen aldigi yer yani gri bölümünü, sirket 10 yil kadar kullanabilecegimizi söyledi ki uzun süre kullanabilmekte bir baska avantajdir. Bir diger kazanim ise tasinabilir bataryalara göre agirligi oldukça hafif bir ürün olmasi.

Ürün henüz piyasaya çikmadigi için dezavantajlariyla ilgili bir bilgi bulunmuyor. Dedigim gibi maliyeti belki dezavantaj durumuna gelebilir onun haricinde göze batacak bir negatif yaninin olacagini düsünmüyorum.
HandyPower, ilk olarak2013’te tasarlandi ve 2014 yilinda bir etkinlik ile sirketlerin dikkatini çekti. Tasarlayanlar ise ürünün askeri amaçli ve kurtarma operasyonlarinda kullanilmasi gerektigine vurgu yapti. Cihazin 2015 yilinin sonuna dogru satisa sunulacagi açiklandi fakat bizim ülkemize gelis tarihi ise henüz belli degil.